Četrtna skupnost Polje Mestne občine Ljubljana je ena izmed 17 četrtni v občini. Območje četrtne skupnosti se razprostira na površini 22.102.580 m2. Ima okoli 20.000 prebivalcev, ki so naseljeni po 12 krajih.
Našo četrtno skupnost obdaja reka Sava na severu, na jugu in vzhodu pa reka Ljubljanica, a na zahodu avtocestni obroč. V Sp. Kašlju se nad krajem vzpenja Kašeljski hrib, iz katerega je prečudovit pogled na kraje v četrtni skupnosti.

Kraji v četrtni skupnosti imajo zelo dolgo tradicijo in so kulturno ter zgodovinsko zelo bogati. Njihova zgodovina sega vse v prazgodovinski čas, ko so po našem ozemlju divjala številna ljudstva, ozemlje tudi naseljevala in za seboj pustila sledi.

Najpomembnejše obdobje naše četrtne skupnosti pa sega v čas Rimljanov na našem ozemlju. Iz tistega obdobja so prvi zametki krajev, ki so nastajali na levem bregu Ljubljanice in desnem bregu Save.

Kraji v Četrtni skupnosti Polje so:

 

V zgodovino so se zapisale tudi pomembne osebe, ki so prebivale v naših krajih. Tako so ponesle v svet prepoznavnost kraja, njenih ljudi in običajev. Ni je vasi v četrtni skupnosti, ki ne bi imela več takšnih osebnosti.

Poleg bogate zgodovine teh krajev na vzhodu Mestne občine Ljubljana, pa se kraji ponašajo tudi z bogato kulturno, sakralno in tehnično dediščino. Naši predniki so se zavedali, da je treba spoštovati dediščino svojih prednikov, jo varovati in jo prenašati na prihodnje generacije. Tako so številne spomenike ohranjali, skrbeli za njih in danes jih lahko vsakemu tudi pokažemo. Ponosni smo nanje.

Po industrijski revoluciji se je začela tudi pomlad narodov. Številni krajani so vedno bolj izražali narodno zavest in prebujenje. Začeli so se povezovati v društva, skupine in združenja. Delovali so na številnih področji. Društveno življenje se je ohranilo vse do danes, ko je v Četrtni skupnosti veliko društev, ki se ukvarjajo s številnimi dejavnostmi.

»Na mladih svet stoji«, pravi slovenski pregovor. Tega so se močno zavedali že v srednjem veku in želeli, da bi bili sami, kot tudi njihovi otroci pismeni, saj se je izobrazbe in dragih šol le malokdo lahko privoščil. Tisti starši, ki so lahko svoje otroke poslali v uk, so jih največkrat na Dunaj, kjer so se šolali za duhovnike. Cesarica Marija Terezija se je zavedala pomena izobraženega naroda, zato je začela z ustanavljanjem prvih šol po cesarstvu. Časi so se skozi stoletja spreminjali in danes imamo v četrtni skupnosti dva vzgojno-izobraževalna zavoda (Pedenjped in Miškolin) z enotami ter štiri osnovne šole.

Že naši predniki so bili verni in vero prenašali iz roda v rod. Na območju četrtne skupnosti so nekoč bile štiri cerkve: sv. Jakoba, Devica Marija Vnebovzeta v Polju, sv. Andreja in sv. Tomaža. V začetku našega štetja so vsi kraji spadali pod Šentpetrsko prafaro, kasneje pa se je ustanovila nova fara Device Marije Vnebovzete v Polju, s podružničnimi cerkvami Sv. Andreja in sv. Tomaža. Leta hitro tečejo, čas se ne ustavlja in tako je klonila v začetku 18. stoletja cerkev sv. Jakoba. Danes pa so v četrtni skupnosti tri župnije: Župnija Ljubljana – Polje, Župnija Zadobrova in Župnija Ljubljana Zalog – Kašelj.